Folia spożywcza, a krystalizacja lodu i inne kreatywne pomysły

Rawi Met

Folia spożywcza to specyficzny produkt, który niemal jest niezbędnym elementem każdej kuchni. Z reguły służy do pakowania żywności, najczęściej kanapek, choć jak się okazuje nie jest to najlepszy pomysł. W ramach tego istnieje jednak szereg innych możliwości, które służą wykorzystaniu folii spożywczej. Nie jest już tylko niezbędnikiem do przetrzymywania świeżości produktów. Oto kilka niezawodnych pomysłów, które są realizowane przy pomocy tego materiału:

  • Zapobieganie krystalizacji lodu. Często problem spotykany w domowych zamrażarkach – w momencie, gdy wytworzony przez nas lód zaczyna się odkładać w innych miejscach, tworząc przy tym niepotrzebną warstwę. Aby temu zapobiec – wystarczy wyłożyć pudełko z lodem folią spożywczą, pozwoli uniknąć to tego uciążliwego następstwa;
  • Folia spożywcza idealnie sprawdza się w dziedzinie remontów. Często spotykamy się z kłopotem w którym nie wykorzystamy do końca farby uv.

    Z reguły wiadomo, że ma ona skłonności do szybkiego wysychania, nie nadając się przy tym do ponownego użycia. Folia położona pomiędzy wieczkiem, czy przykrywką sprawi, że ta będzie świeża, o pożądanej konsystencji;

  • Folia spożywcza to idealny sprzymierzeniec przy utrzymywaniu czystości. Świetnie sprawdza się przed zabezpieczeniem brudnych podeszw butów, np. podczas remontu, czy prac w ogrodzie;
  • Podróże to kolejny obszar w którym idealnie odnajduje się folia. Owijanie poszczególnych elementów sprawia, że są one zabezpieczone przed brudem, czy bakteriami. Co najważniejsze – jest to bardzo tanie i proste rozwiązanie. Nie trzeba do tego używać reklamówek foliowych, które szkodzą środowisku i bardzo długo się rozkładają. Zużyta folia zajmuje bardzo mało powierzchni – zgnieciona znacznie traci na objętości.

.